söndag 18 december 2011

Bagunfestlata 20 år

Igår invigdes  Bagunçaços 20 årsfest som kommer att vara i dagarna fyra, fast inledningen blev lite dyster. Jane som är en kvinna som varit med nästan från början avled i sviterna av sin diabetes. Ganska tidigt sökte hon upp föreningen när hon misshandlades av sin man. Hon flydde tillsammans med sina barn som ofta varit aktiva. Caboclo var med redan från början, Ricardo var ganska nyligen i Sverige. Hon praktiskt taget bodde på  Bagunçaço i starten, hjälpte till med att laga mat och annat.

Därför hölls firandet ner den första dagen, det blev bara workshops, i en av dem hade man byggt en en modell av en skateboardramp och ungarna tittade intresserat på. I en annan höll man på med graffiti, först målade man gemensamt upp en del av muren med röd grundfärg och till slut blev stod namnet Bagunçaço där i klara färger.

På kvällen visade det film om unga drogkillar och vad deras drömmar handlade om. Idag fortsätter firandet med en feijoada till förmån för de ungdomar i området som fått chansen att studera på universitet. På tisdag är temat Stiftelsen Bagunçaço, den svenska stiftelse som stöttar föreningen och på tisdag kommer den stora festen med Margaret Menezes, Carlinhos Brown och föreningens egna band. Då visas också Capitaes da arreia, filmen som bygger på Jorge Amados klassiska bok om gatubarn i Salvador, där Bagunçaço varit aktiva i filmarbetet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar